miércoles, 30 de noviembre de 2016

La castanyada.Per la Castanyada vàrem menjar castanyes, moniatos i panellets.
Que bons estaven!També vàrem explicar la festa: costums, història i menjar típic.


Després vàrem fer un taller manual d’un porta espelmes que el vàrem decorar amb una castanya o fulla de feltre.

Mireu que bé van quedar!Mireu tot el que vàrem aprendre!


LA CASTANYADA
La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada (entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre). A Occitània (bona part del terç sud de França, la Vall d'Aran, les valls del Piemont a Itàlia i Mònaco) també se celebra la castanyada, però no pas associada al dia de Tots Sants, sinó com una celebració o festa de la tardor. Com el halloween dels països anglosaxons, la castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari (paperina).
HISTÒRIA
La castanyada s'origina a finals del segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menjars que llegums, fruita seca i panellets. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família.
Més tard, el costum es va traslladar a la nit de Tot Sants. La vigília del dia dels morts, segons la tradició cristiana, “es tocava a morts” fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, altament energètic, per no defallir, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.

LA CASTANYERA
Se sol representar amb la figura d'una dona vella, vestida amb roba pobra d'abrigar i amb mocador al cap, davant d'un torrador de castanyes per a la venda al carrer, amb faldilles molt amples i amb davantal. Al cap duien una caputxa blanca de llana, molt llarga, que els arribava fins més avall de mitja faldilla. La duien lligada al coll i a la cintura. Les castanyeres torraven les castanyes a “La Copa” que eren fogons de terrissa.
CASTANYES
La castanya, fruita del castanyer, és un dels productes més populars de la tardor. Actualment és típic de menjar-ne per Tots Sants, torrades o bullides i en purés. Però en el passat era un ingredient molt present en la cuina catalana. Abans de l’arribada de nous productes provinents d’Amèrica, la castanya solia substituir la patata en molts plats, com ara cremes o acompanyaments de la carn.
PANELLETS
Els panellets són uns pastissos petits, generalment rodons, fets amb una massa de sucre, rovell d’ou i ametlla –de vegades, en receptes casolanes, també porten patata o moniato. Es complementen amb més elements, com ara pinyons, ametlla esbocinada, coco, xocolata, etc.MONIATOS
El moniato és una planta que es conrea per explotar-ne l'arrel tuberosa, que és comestible i semblant a la patata. Generalment es fregeix o s'escaliva i és un ingredient que de vegades es fa servir en l'elaboració dels panellets. També es menja sol, endolcit amb sucre i canyella o com a acompanyament de plats salats.
MOSCATELL
El Moscatell és una varietat de cep blanca, encara que també n'existeix una varietat negra més escassa. Es cultiva arreu d'Europa, al nord d'Àfrica, Califòrnia, Austràlia i Sud-àfrica. Segons el Registre Vitivinícola de Catalunya existeixen diferents tipus: grà petit, grà menut, Frontignan, Alexandria, romà i Màlaga. Els gotims de moscatell són menuts amb un gra gros i ovoide, amb perfum i amb un gust dolç. S'utilitza com raïm de taula o panses i per fer vins majoritàriament dolços.

RECEPTA DE PANELLETS

INGREDIENTS:

  Massa

ü  Ametlla fresca ratllada 1/2 kg (no torrada)
ü  Sucre 1/2 kg
ü  Aigua
ü  1 Patata petita
ü  1 ou
ü  Mantega (per a la placa de forn)

 Guarniment

ü  Pinyons
ü  Ametlla sencera
ü  Xocolata en pols
ü  ratlladura de coco
ü  Altres
ELABORACIÓ:

Bullir la patata i afegir-la a l’ametlla ratllada i al sucre. Treballar la massa per a que faci una pasta, removent. Separar d’aquesta pasta base les porcions que es vulguin per a donar els diferents sabors. Per exemple barrejar amb coco, xocolata en pols, etc. Aquestes barreges es deixen a la imaginació del cuiner. Amb la massa ja preparada, procedirem a donar forma als panellets (forma de bola). Aleshores es posen ja a la placa que s’utilitzarà per a posar-los al forn untada prèviament amb la mantega. Una vegada estiguin tots a la placa, es bat un ou i amb un pinzell s’unten tots per sobre, per a que es daurin al posar-los en el forn. Amb el forn prèviament escalfat, fornejar els panellets 5 minuts.
No hay comentarios:

Publicar un comentario